top of page
Graciouscosmetics logo

ORTHOMOLECULAIRE THERAPIE 

Orthomoleculaire therapie is een holistische vorm van geneeskunde, waarbij de focus ligt op preventie van gezondheidsrisico’s. De aanpak is leefstijlverandering door middel van voeding, suppletie, ontspanning, slaappatroon, mentale en cognitieve processen. Bijkomend is orthomoleculaire therapie ook een complementaire geneeskunde van de reguliere waarbij deze een ondersteuning kan zijn bij diverse ziekteverschijnselen.

De traditionele, reguliere geneeskunde, zoals beoefend door huisartsen en specialisten, is meestal gebaseerd op 1 symptoom bestrijding. Deze aanpak wordt ingezet met chemische strijdmiddelen (geneesmiddelen), met stralen met een hoge energie (bestraling) en het geheel of gedeeltelijk wegsnijden van zieke delen (operatie). Orthomoleculaire therapie kan soms de reguliere medicijnen beïnvloeden, daarom is het belangrijk dat jij jouw arts op de hoogte stelt van deze alternatieve gezondheidswijze.

De basis voor het gebruik van de term ‘orthomoleculaire’ in de geneeskunde werd in 1968 gelegd door professor Linus Pauling, aan wie zowel de Nobelprijs voor scheikunde als voor vrede werd toegekend. Orthos stamt uit het Grieks en betekent ‘juist’ of ‘gezond’, de toevoeging moleculair verwijst dan naar de moleculen.

De essentie van een orthomoleculaire behandelwijze is om met voeding zoveel noodzakelijke en nuttige voedingsstoffen binnen te krijgen en schadelijke stoffen te vermijden. Dat klinkt evident, maar is het niet. Ook een gezonde persoon kan bijna niet via de voeding de optimale hoeveelheden van bepaalde voedingsstoffen consumeren. Daarom kan het nodig zijn om aanvullend extra voedingsstoffen in de vorm van voedingssupplementen in te nemen.

Voedingssupplementen bevatten een hoog gehalte aan stoffen die in geringe hoeveelheid ook in onze voeding voorkomen. Dit kunnen dan zowel vitamines, mineralen, aminozuren, essentiële vetzuren of enzymen zijn, maar ook de minder bekende groepen van stoffen als bioflavonoïden.

De orthomoleculaire therapie gebruikt natuurlijke stoffen in een ondersteuningsstrategie waarbij het lichaam wordt aangezet zichzelf te genezen. Onze aanpak gaat ervan uit dat een lichaam het gezondst is als er optimale voedingsstoffen in het lichaam aanwezig zijn. Er worden alleen stoffen gebruikt die al bekend zijn voor het lichaam. Bij orthomoleculaire geneeskunde geeft een orthomoleculair arts of therapeut verschillende leefstijladviezen, maar voeding is het belangrijkste aandachtspunt. Er wordt op cel- en molecuulniveau gekeken welke voedingsstoffen een goede invloed kunnen hebben op de gezondheid.

Dat een blijvende gedragsverandering in leefstijl, voeding en suppletie de sleutel is in het bestrijden en genezen van vele chronische aandoeningen wisten de orthomoleculaire artsen al jaren. Het wordt tijd dat wij als burgers meer zelf verantwoordelijk worden voor onze eigen gezondheid. Gezondheid is je grootste goed en moet voor iedereen bereikbaar zijn. Leefstijlverandering kost niets anders dan een beetje inzicht en doorzettingsvermogen.

Ons lichaam weet perfect hoe het moet herstellen. Wij adviseren en coachen jou in dit proces. De beïnvloeding vindt plaats door voeding, beweging, soms suppletie, ontspanning en slaap. Bepaalde ziekten zijn omkeerbaar door leefstijlverandering, andere ziekten zijn te voorkomen.

In bijna alle gevallen leidt verandering in leefstijl en voeding tot een verbetering van jouw fysieke en geestelijke gezondheid. Ook mentale en cognitieve aspecten spelen een rol. Belangrijk is de bewustwording wat je zelf kan doen. Het behoud van verbetering in de gezondheid is makkelijker met een optimale ondersteuning en voorlichting die het beste past bij individuele behoeften. De kans op een langdurig resultaat is dan groter. 

Wens jij een orthomoleculaire aanpak van jouw gezondheidsprobleem, dan wordt er eerst een consult ingepland waarbij een amnese wordt afgenomen en geluisterd wordt naar jouw specifieke bezorgdheden. Dit stelt ons in staat om belangrijke interacties te vinden tussen genetische, omgevings-leeftijdsfactoren die de gezondheid op lange termijn en complexe chronische ziektes kunnen beïnvloeden. Wij onderzoeken of er een tekort of een overmaat aan bepaalde stoffen in het lichaam aanwezig zijn. Dit kunnen wij bepalen door diverse labo-onderzoeken in bloed & speeksel.

Wij werken preventief en ondersteunen jou naar een gezond lichaam, maar wij kunnen jou ook bijstaan bij de diverse gezondheidsproblemen zoals maag- en darmproblemen, vermoeidheid, vergeetachtigheid, stress en burn-out, (chronische) pijn, spier- en gewrichtsklachten, psychische aandoeningen, hyperactiviteit, krampen & spasmen, ontstekingen, hormonale klachten (man & vrouw), haaruitval & overmatige haargroei, stoornis in voedingspatroon, …

Een orthomoleculair consult kost 60€ en duurt 1u. Vooraf zullen anamneseformulieren naar jou worden gemaild die jij moet invullen om een concreet beeld te krijgen van jouw levensstijl, voedingspatroon, slaap, gedrag, klachten, enz… daarna wordt dit besproken tijdens het consult en kijken we welke labo onderzoeken noodzakelijk zijn. Een consult kan online worden geboekt.

bottom of page